

Voorwoord
Afgelopen jaar namen we afscheid van een aantal collega’s, maar mochten we ook frisse aanwas van nieuw personeel ontvangen binnen Urban Skillsz. Met deze andere wind en extra capaciteit hebben we ervoor gekozen om ons aanbod te vergroten met een nieuwe groep binnen het team dagbesteding. Deze groep focust zich voor het eerst op een jongere doelgroep (10 t/m 12 jaar). Het aantal jongeren en kinderen dat thuis zit vanwege een gebrek aan juiste zorg is erg schrijnend en verplaatst zich ook steeds naar een jongere leeftijdsgroep. Vandaar dat er in 2022 bij Urban Skillsz met deze kids-groep is gewerkt aan het faciliteren van zorg specifiek gericht op deze steeds groter wordende doelgroep.
Sherandel Rosa
Oprichter en directeur-bestuurder

Een van de hoogtepunten van 2022 is toch wel de community-based aanpak geweest in de wijk Beverwaard met het project
”Stop the Violence”. De samenkomst van verschillende wijkpartners hierin heeft goed laten zien dat dit een solide basis kan zijn voor preventief jeugdbeleid voor de wijk Beverwaard. Daarnaast kenmerkte 2022 zich ook door alle intensieve werkuren die zijn besteed aan het schrijftraject waarbij we meedongen voor de aanbestedingen bij gemeentes en/of percelen.

Er liepen tegelijkertijd een hoop contracten af, wat ervoor zorgde dat veel werk moest worden gestoken in het opnieuw meedingen bij aanbestedingsrondes. Dit heeft wel als bijkomende winst gehad dat het ons heeft laten nadenken over welke beslissingen voor Urban Skillsz de meest gewenste en strategische zouden zijn. Hierbij is een grote uitkomst geweest dat wij ervoor hebben gekozen om onze positieve samenwerking met Timon te intensiveren het komende jaar, omdat dit binnen de organisatie zorgt voor veel stabiliteit en rust. Hun rol als hoofdaanbieder waarderen wij dan ook zeer en ontzorgt onze organisatie voor een groot deel zodat wij ons beter kunnen focussen op onze belangrijkste doelen.

Een van de doelen voor komend jaar is het verankeren van de bestaande samenwerking met Zadkine start-college door het inzetten op een duurzame en structurele aanpak van het programma. Door bijvoorbeeld meer te werken met hetzelfde personeel en minder wisselingen hierin, hopen we hier het slagingspercentage en de effectiviteit van het programma Back2Next te verhogen.

Inhoudelijk zijn wij erg enthousiast over de inzet van de methodiek ”Boksend opvoeden”. Inmiddels is al ons personeel hierin bekwaam en willen we ons hierin blijven ontwikkelen en verder mee profileren. We merken dat deze fysieke aanpak erg goed aansluit op de belevingswereld van onze doelgroep en dat de methodiek hen ondersteunt in het oefenen met emotie-regulatie. Als we jongeren willen ondersteunen bij het bevorderen van hun zelfredzaamheid, zodat zij straks na hun traject bij ons weerbaarder zijn en betere slagingskansen hebben in hun verdere werk of onderwijsambities dan moeten we daar als Urban Skillsz 100 procent voor gaan.
Jaarverslag Raad van Toezicht Urban Skillsz – 2022
Inleiding
In dit jaarverslag van de Raad van Toezicht van Urban Skillsz, willen wij graag de belangrijkste ontwikkelingen, prestaties en plannen voor de toekomst met betrekking tot het jaar 2022 met u delen. Urban Skillsz is zich bewust van de voortdurende behoefte aan groei en verbetering en heeft daarom verschillende initiatieven genomen om haar interne processen en beleid verder te versterken.
Samenstelling Raad van Toezicht
Het afgelopen jaar hebben we de gelegenheid gehad om ons team van de Raad van Toezicht uit te breiden. Nieuwe leden zijn geworven, die een aanvulling zijn op de bestaande expertise en een breder perspectief inbrengen. Hun ervaring en betrokkenheid zullen ongetwijfeld een positieve bijdrage leveren aan het toezicht op de organisatie en de verdere ontwikkeling van Urban Skillsz.
Personeelstevredenheid en Functioneringsgesprekken
In 2022 heeft Urban Skillsz grote waarde gehecht aan het welzijn en de tevredenheid van haar medewerkers. Er zijn tevredenheidsonderzoeken uitgevoerd onder het personeel om inzicht te krijgen in de werkbeleving, de werkomstandigheden en de behoeften van de medewerkers. De resultaten van deze onderzoeken zijn zorgvuldig geanalyseerd en besproken met de directie, wat heeft geleid tot gerichte verbeteracties en beleidsaanpassingen.
Daarnaast zijn in 2022 functioneringsgesprekken gehouden met de directie. Deze gesprekken vormen een belangrijk middel om individuele prestaties en ontwikkelingsbehoeften te bespreken. De directie heeft samen met de Raad van Toezicht gekeken naar mogelijke ontwikkelpunten en gezamenlijk doelen gesteld voor verdere groei en professionalisering.
Betrokkenheid en Kennisontwikkeling Raad van Toezicht
We erkennen dat er in 2022 enige uitdagingen zijn geweest met betrekking tot de betrokkenheid en bekendheid van de Raad van Toezicht met het team van Urban Skillsz. Dit werd deels veroorzaakt door onderbezetting binnen de Raad van Toezicht. We begrijpen het belang van nauwere samenwerking en communicatie met het team en zijn vastbesloten om dit aan te pakken.
Om deze situatie te verbeteren, hebben we het voornemen om in de komende periode (2023-2024) meer aandacht te besteden aan het opbouwen van betrokkenheid en bekendheid binnen het team. We zijn ons ervan bewust dat dit een essentiële stap is om een effectieve toezichthoudende rol te vervullen en de organisatie te ondersteunen in haar groei.
Talentontwikkeling en Professionalisering
In lijn met de erkenning van het belang van kennis en expertise, is de Raad van Toezicht vastbesloten om haar eigen kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. We hebben plannen opgesteld om trainingen en cursussen te volgen die onze inzichten en capaciteiten verrijken en ons beter in staat stellen om onze taken en verantwoordelijkheden uit te voeren.
Daarnaast zullen we onze communicatie met zowel directie als het uitvoerend personeel versterken door o.a. meer overlegmomenten op jaarbasis in te plannen en fysiek met meer regelmaat aanwezig te zijn op de werkvloer. Dit zal helpen bij het versterken van onze samenwerking, het delen van inzichten en het bevorderen van de professionalisering van de organisatie.
Conclusie
Het jaar 2022 was een periode van groei en vooruitgang voor Urban Skillsz en haar Raad van Toezicht. We zijn vastberaden om onze inspanningen voort te zetten en onze rol als toezichthouders op een constructieve en effectieve manier te vervullen. Samen met directie en het gehele personeel zetten we ons in voor een succesvolle toekomst voor Urban Skillsz.
Namens de Raad van Toezicht,


Over Urban Skillsz
Wat wij doen
Stichting Urban Skillsz biedt streetwise specialistisch jeugdhulp en jongerenwerk. Ons werkgebied is de regio Rotterdam Rijnmond.
Voor wie werken wij
Urban Skillsz werkt met talentvolle jongeren uit een kwetsbare situatie. Van thuiszitters tot gedetineerde jongeren. Van jongeren uit de wijk waar het goed mee gaat, tot ouders die problemen ervaren in de opvoeding. Voor al deze mensen staan wij klaar.
Hoe werken wij
Wat heeft onze doelgroep het meest nodig? Welke knelpunten zijn er? Zodra we dat in kaart hebben gaan we aan de slag. Wij, medewerkers van het Urban Skillsz zijn echte aanpakkers. We geloven dat dat belangrijk is voor een goede hulpverlening. Samen werken we aan herstel en toekomstperspectief van de cliënt.
Ons hulpaanbod bestaat uit:

Ambulante jeugdhulp
Wij bieden begeleiding aan (risico)jongeren in de leeftijd van ongeveer 10 tot 27 jaar. De doelgroep bestaat uit jongeren die risico- en/of delinquent gedrag vertonen en complexe multiproblemen hebben. Bij de begeleiding wordt ook ingezet op het gezinssysteem. Het doel is om door middel van ambulante begeleiding de maatschappelijke positie van de jongeren te versterken en hem/haar zo zelfredzamer te maken. Dit moet tevens voorkomen dat ze (verder) afglijden naar crimineel gedrag.
- Individuele begeleiding
- Jeugdhulp op school
- Gezinsondersteuning

Dagbesteding
Als jongeren met een hulpvraag er in het onderwijs niet meer uitkomen, is een verwijzing naar Urban Skillsz één van de opties. Afhankelijk van de behoeften van de jongere kan er worden gekeken naar een begeleidingstraject in de vorm van dagbesteding.
- Back2Next
- Back2School (mbo klas)
- SummerSkool
- SkillszKitchen

Jongerenwerk
In Skillszhouse Beverwaard kunnen jongeren bij elkaar komen en hun talenten ontwikkelen. In de middag en avond vinden er jongerenwerk-activiteiten plaats voor jongeren uit de wijk. Deze activiteiten worden georganiseerd in samenspraak met jongeren waardoor zij ruimte krijgen om te investeren in hun toekomst en/of actief te zijn met hun talenten.
Ontmoeten – Ontspannen – Ontwikkelen
Dit deden wij in 2022
JINC Bliksemstages
In samenwerking met JINC werden er in 2022 drie bliksemstages georganiseerd voor de deelnemers van de dagbesteding (m.u.v. de KIDS-groep). Deelnemers ontdekken daarbij wat voor sectoren en beroepen er bestaan en wat past bij hun interessegebied. Op die manier zorgen we ervoor dat de jongeren hun horizon verbreden en bereiden we hen voor op het maken van een goede keuze voor een vervolgopleiding. Het voornemen voor het komende jaar is dan ook om deze ontwikkeling voort te zetten.
-
H&M 24 februari 2022: Jongeren volgden een bliksemstage bij H&M in het werkveld retail en verkoop. Tijdens de bliksemstage werden jongeren ingedeeld in verschillende uitvoerende taken bij de H&M en rouleerden onderling. De stagebegeleider (magazijn) sloot goed aan op de doelgroep. Deze bliksemstage werd gematigd positief ontvangen. De stagedag duurde vrij lang voor de jongeren en twee van de jongeren deden niet actief mee omdat ze qua gedragsontwikkeling nog niet toe waren aan een uitstapje. Verder vonden de jongeren het leuk dat ze veel verschillende taken mochten uitvoeren.
- Maritiem Museum Offshore Experience 5 april 2022: Jongeren volgden in het Maritiem Museum een voorlichting en interactieve experimenten in het werkveld van Maritiem en Offshore. De jongeren waren erg enthousiast over de stage, omdat ze zelf mochten experimenteren met olie uit water halen en mengen. Deze visuele en praktische ervaring zorgde er ook voor dat ze aandachtig konden luisteren naar de uitleg over booreilanden.
- Syncreon 17 mei 2022: Jongeren volgden hun derde bliksemstage bij Syncreon in het Logistieke werkveld. De jongeren deden actief mee in de opslag, het beheer en het verwerken van Canon-cartridges. Eén jongere is tijdens deze Bliksemstage als tolk ingezet om de Poolse taal te vertalen naar het Nederlands nadat Engels een taalbarrière bleek. Dit zorgde ervoor dat deze jongere zijn presentatievaardigheden extra in kon inzetten. De andere jongeren luisterden hier aandachtig naar. Twee jongeren zagen zichzelf in de toekomst werken in het werkveld en bij het bedrijf. De bliksemstage heeft dus bijgedragen aan de oriëntatie van de loopbaan en de werknemersvaardigheden van de jongeren.

Erasmusplus project Globelink; België
In oktober deed Urban Skillsz mee aan een meerdaags uitwisselingsproject met de Belgische jeugddienst Globelink. Jeugddienst Globelink is een erkende, landelijke jeugddienst die samen met jongeren in de vrije tijd projecten op poten zet vanuit een mondiale, duurzame invalshoek. Met deze blik op jongerenemancipatie en participatie zetten zij deze uitwisseling in gang om meer te leren over de opzet bij het jongerenwerk van Urban Skillsz. Tijdens deze uitwisseling hebben de jongeren en jeugdhulpverleners van Globelink een tour gekregen door de wijk en zijn er meerdere brainstormsessies geweest over het inzetten van jongerenwerk in de wijk en talentontwikkeling. Daarnaast hebben de jongeren van Globelink ook mee mogen werken aan de gratis avondmaaltijd in SkillszKitchen en waren er verschillende activiteiten zoals een bezoek aan de Euromast en een etentje op de pannenkoekenboot.

Cliprelease Music X Knowledge
Dit creatieve initiatief van 10 weken lang omvatte een reeks workshops, rap opnames en de productie van videoclips, waardoor de deelnemers niet alleen hun vaardigheden konden verbeteren, maar ook hun talent en ambitie konden tonen aan een breed publiek. De leeftijd van de doelgroep lag tussen de 16 en 21 jaar.
Het hoogtepunt van het project MusicXKnowledge was de presentatie van de videoclips, waar FunX, een bekende radiozender, aanwezig was om de deelnemers te interviewen. Dit gaf de jonge artiesten de kans om niet alleen hun talent te laten zien, maar ook om over hun inspiratie, doelen en dromen te praten. FunX zorgde ervoor dat de boodschappen en verhalen van de deelnemers werden gehoord door een groot publiek, waardoor ze werden erkend en aangemoedigd om door te gaan met hun creatieve reis.

SummerSkool
Ook dit jaar is ervoor gekozen om alle groepen vanuit locatie Delfshaven te laten opereren. Het traject vond plaats van maandag t/m woensdag van 09.00-13.00 uur. Er waren drie leeftijdsgroepen (10-12, 13-15, 16-21) ingedeeld en 4 á 6 begeleiders verdeeld over de groepen.
Op verzoek van de coördinator dagbesteding is de Summer Skool één week later gestart dan normaal. Dit om het team extra ruimte te geven om het reguliere schooljaar af te ronden en extra te geven om Summer Skool voor te bereiden.

Focus op veiligheid
In 2022 is het team ambulant extra alert geweest op het thema veiligheid. Zo is het thema meermaals besproken tijdens de maandelijkse vergaderingen, en is het derhalve ook een onderwerp dat sinds januari 2022 standaard op de agenda. Door dit als vast agendapunt te behandelen is iedereen vrij om elke ervaring rondom veiligheid te bespreken. Dit kan gaan om de werkwijze, onveilige situaties of het gevoel van veiligheid van iedereen. Er wordt dan gezamenlijk gekeken naar eventueel oplossingen of alternatieve handelwijze. Er is besproken dat als er een gevoel van onveiligheid is, dit in de groepsapp gezet wordt. De collega’s zullen hierop reageren en gezamenlijk naar de afspraak gaan of eventueel als achterwacht op standby te staan. Als er een onveilige situatie ontstaat dient er eerst te worden gezorgd voor de eigen veiligheid en vervolgens moet de situatie met de teamleider worden besproken, vervolgens dien je een incidentformulier in binnen 24 uur. Door het actueel houden van dit onderwerp werd het gedrag van onze doelgroep minder genormaliseerd. Er is veel geweld en voor de jongeren is dit de dagelijkse gang van zaken. Dankzij de structurele besprekingen kon het team hier samen naar kijken en bepaalde situaties inbrengen en gezamenlijk reflecteren op de situatie om te bepalen of iets wellicht een risicovolle situatie kon worden.
Sportdag
Op 24 juni 2022 was de jaarlijkse sportdag van de dagbesteding van Stichting Urban Skillsz. Het was een dag met mooi weer en de jongeren deden enthousiast mee aan de verschillende activiteiten.

Bezoek van studenten Social Work;
Suma College
In november kreeg Urban Skillsz een werkveldbezoek van een groep mbo-studenten Social Work van het Suma College uit Eindhoven. De studenten kozen hiervoor uit eigen initiatief Urban Skillsz uit als organisatie voor hun bezoek. In de ochtend volgden zij een infosessie gegeven door oprichter en directeur-bestuurder Sherandel Rosa waarin zij meer achtergrondinformatie kregen over de stichting en de verschillende ondersteuningsmogelijkheden. Daarna werden zij door twee jeugdhulpverleners meegenomen de wijk in. Op deze manier kregen zij een beter beeld van ons werk en ons perspectief op de heersende problematiek onder kansarme jongeren en de kansen die hier in liggen.
Volleybaltoernooi Rotterdamse jeugdsector

SDQ vragenlijsten
In 2022 is het team dagbesteding gestart met het inzetten van de SDQ (Strengths & Difficulties Questionnaires) vragenlijsten bij dagbestedingsgroep 1. De SDQ is een korte screeningslijst die de aanwezigheid van psychosociale problemen, sterke kanten van het kind en de invloed van psychosociale problemen op het dagelijks functioneren meet. Het brengt de moeilijkheden en sterke kanten van gedrag van kinderen en jongeren tussen 3 en 16 jaar in kaart. De vragenlijst bestaat uit 25 vragen over gedrag. Deze vragen meten vijf begrippen:
- emotionele problemen
- gedragsproblemen
- hyperactiviteit – aandachttekort
- problemen met leeftijdsgenoten
- prosociaal gedrag
De scores op de vragenlijst geven informatie over het soort probleemgedrag en de ernst van het probleemgedrag. Met deze informatie kan vervolgens de jeugdhulpverlener beter anticiperen op eventuele risico’s en bovendien beter begrijpen waarom een jonge zich op een bepaalde manier gedraagt.
Voorlichtingen
Dit jaar waren er ook weer een aantal voorlichtingen op de dagbestedingsgroepen.
-
Halt
Vanuit Halt is er een voorlichter langsgeweest om het thema jeugdcriminalitiet te bespreken. Het doel van de voorlichting was om deelnemers bewust te maken van crimineel gedrag en hoe ze kunnen omgaan met crimineel gedrag. Zo proberen we te voorkomen dat zij het slachtoffer worden van vervelende situaties of zelf strafbare feiten plegen. Helaas bleek de voorlichter geen goede match met onze doelgroep, waardoor de deelnemers het lastig vonden om hun aandacht er bij te houden.
-
Geldmattie
Geldmattie is een project van het Jongeren Informatie Punt Rotterdam. Geldmattie is een project voor en door jongeren. Jongeren die financieel zelfredzaam zijn worden gekoppeld aan jongeren die hulpvragen hebben op het gebied van geld, bijvoorbeeld over uitkomen met je geld of hoe schulden aangepakt kunnen worden. De gegeven voorlichting ging over sparen en schulden. Het was een succesvolle bijeenkomst met veel interactie. Jongeren waren geïnteresseerd en stelden volop vragen.
-
Sollicitatietraining
De jongeren hebben in 2022 een sollicitatietraining gevolgd, verzorgd door de jeugdhulpverleners van Urban Skillsz zelf. Deze sollicitatietraining bestaat uit meerdere bijeenkomsten waarin jongeren een cv maken, een motivatiebrief leren schrijven en oefenen met het voeren van een sollicitatiegesprek. Tijdens de sollicitatietraining staan jongeren ook stil bij de kwaliteiten en vaardigheden die zij bezitten. Ze maken hiervoor gebruik van een kwaliteitenspel en leren de kwaliteiten te verwerken in hun profielschets in het cv en te benoemen tijdens het sollicitatiegesprek. Een viertal jongeren een bijbaan wist te bemachtigen bij o.a. supermarkten en bezorgdiensten.
-
Seksuele voorlichting
Op de dagbesteding is dit jaar opnieuw seksuele voorlichting gegeven door mannelijke jeugdhulpverleners aan de groep van jongens. Jongeren waren geïnteresseerd en er werd gelachen met elkaar. Voornemens zijn dat deze voorlichting ook gegeven gaat worden door vrouwelijke jeugdhulpverleners.
JINC Bliksemstages
In samenwerking met JINC werden er in 2022 drie bliksemstages georganiseerd voor de deelnemers van de dagbesteding (m.u.v. de KIDS-groep). Deelnemers ontdekken daarbij wat voor sectoren en beroepen er bestaan en wat past bij hun interessegebied. Op die manier zorgen we ervoor dat de jongeren hun horizon verbreden en bereiden we hen voor op het maken van een goede keuze voor een vervolgopleiding. Het voornemen voor het komende jaar is dan ook om deze ontwikkeling voort te zetten.
-
H&M 24 februari 2022: Jongeren volgden een bliksemstage bij H&M in het werkveld retail en verkoop. Tijdens de bliksemstage werden jongeren ingedeeld in verschillende uitvoerende taken bij de H&M en rouleerden onderling. De stagebegeleider (magazijn) sloot goed aan op de doelgroep. Deze bliksemstage werd gematigd positief ontvangen. De stagedag duurde vrij lang voor de jongeren en twee van de jongeren deden niet actief mee omdat ze qua gedragsontwikkeling nog niet toe waren aan een uitstapje. Verder vonden de jongeren het leuk dat ze veel verschillende taken mochten uitvoeren.
- Maritiem Museum Offshore Experience 5 april 2022: Jongeren volgden in het Maritiem Museum een voorlichting en interactieve experimenten in het werkveld van Maritiem en Offshore. De jongeren waren erg enthousiast over de stage, omdat ze zelf mochten experimenteren met olie uit water halen en mengen. Deze visuele en praktische ervaring zorgde er ook voor dat ze aandachtig konden luisteren naar de uitleg over booreilanden.
- Syncreon 17 mei 2022: Jongeren volgden hun derde bliksemstage bij Syncreon in het Logistieke werkveld. De jongeren deden actief mee in de opslag, het beheer en het verwerken van Canon-cartridges. Eén jongere is tijdens deze Bliksemstage als tolk ingezet om de Poolse taal te vertalen naar het Nederlands nadat Engels een taalbarrière bleek. Dit zorgde ervoor dat deze jongere zijn presentatievaardigheden extra in kon inzetten. De andere jongeren luisterden hier aandachtig naar. Twee jongeren zagen zichzelf in de toekomst werken in het werkveld en bij het bedrijf. De bliksemstage heeft dus bijgedragen aan de oriëntatie van de loopbaan en de werknemersvaardigheden van de jongeren.

Sportdag
Op 24 juni 2022 was de jaarlijkse sportdag van de dagbesteding van Stichting Urban Skillsz. Het was een dag met mooi weer en de jongeren deden enthousiast mee aan de verschillende activiteiten.

Erasmusplus project Globelink; België
In oktober deed Urban Skillsz mee aan een meerdaags uitwisselingsproject met de Belgische jeugddienst Globelink. Jeugddienst Globelink is een erkende, landelijke jeugddienst die samen met jongeren in de vrije tijd projecten op poten zet vanuit een mondiale, duurzame invalshoek. Met deze blik op jongerenemancipatie en participatie zetten zij deze uitwisseling in gang om meer te leren over de opzet bij het jongerenwerk van Urban Skillsz. Tijdens deze uitwisseling hebben de jongeren en jeugdhulpverleners van Globelink een tour gekregen door de wijk en zijn er meerdere brainstormsessies geweest over het inzetten van jongerenwerk in de wijk en talentontwikkeling. Daarnaast hebben de jongeren van Globelink ook mee mogen werken aan de gratis avondmaaltijd in SkillszKitchen en waren er verschillende activiteiten zoals een bezoek aan de Euromast en een etentje op de pannenkoekenboot.

Bezoek van studenten Social Work;
Suma College
In november kreeg Urban Skillsz een werkveldbezoek van een groep mbo-studenten Social Work van het Suma College uit Eindhoven. De studenten kozen hiervoor uit eigen initiatief Urban Skillsz uit als organisatie voor hun bezoek. In de ochtend volgden zij een infosessie gegeven door oprichter en directeur-bestuurder Sherandel Rosa waarin zij meer achtergrondinformatie kregen over de stichting en de verschillende ondersteuningsmogelijkheden. Daarna werden zij door twee jeugdhulpverleners meegenomen de wijk in. Op deze manier kregen zij een beter beeld van ons werk en ons perspectief op de heersende problematiek onder kansarme jongeren en de kansen die hier in liggen.
Cliprelease Music X Knowledge
Dit creatieve initiatief van 10 weken lang omvatte een reeks workshops, rap opnames en de productie van videoclips, waardoor de deelnemers niet alleen hun vaardigheden konden verbeteren, maar ook hun talent en ambitie konden tonen aan een breed publiek. De leeftijd van de doelgroep lag tussen de 16 en 21 jaar.
Het hoogtepunt van het project MusicXKnowledge was de presentatie van de videoclips, waar FunX, een bekende radiozender, aanwezig was om de deelnemers te interviewen. Dit gaf de jonge artiesten de kans om niet alleen hun talent te laten zien, maar ook om over hun inspiratie, doelen en dromen te praten. FunX zorgde ervoor dat de boodschappen en verhalen van de deelnemers werden gehoord door een groot publiek, waardoor ze werden erkend en aangemoedigd om door te gaan met hun creatieve reis.

Volleybaltoernooi Rotterdamse jeugdsector

SummerSkool
Ook dit jaar is ervoor gekozen om alle groepen vanuit locatie Delfshaven te laten opereren. Het traject vond plaats van maandag t/m woensdag van 09.00-13.00 uur. Er waren drie leeftijdsgroepen (10-12, 13-15, 16-21) ingedeeld en 4 á 6 begeleiders verdeeld over de groepen.
Op verzoek van de coördinator dagbesteding is de Summer Skool één week later gestart dan normaal. Dit om het team extra ruimte te geven om het reguliere schooljaar af te ronden en extra te geven om Summer Skool voor te bereiden.

SDQ vragenlijsten
In 2022 is het team dagbesteding gestart met het inzetten van de SDQ (Strengths & Difficulties Questionnaires) vragenlijsten bij dagbestedingsgroep 1. De SDQ is een korte screeningslijst die de aanwezigheid van psychosociale problemen, sterke kanten van het kind en de invloed van psychosociale problemen op het dagelijks functioneren meet. Het brengt de moeilijkheden en sterke kanten van gedrag van kinderen en jongeren tussen 3 en 16 jaar in kaart. De vragenlijst bestaat uit 25 vragen over gedrag. Deze vragen meten vijf begrippen:
- emotionele problemen
- gedragsproblemen
- hyperactiviteit – aandachttekort
- problemen met leeftijdsgenoten
- prosociaal gedrag
De scores op de vragenlijst geven informatie over het soort probleemgedrag en de ernst van het probleemgedrag. Met deze informatie kan vervolgens de jeugdhulpverlener beter anticiperen op eventuele risico’s en bovendien beter begrijpen waarom een jonge zich op een bepaalde manier gedraagt.
Focus op veiligheid
In 2022 is het team ambulant extra alert geweest op het thema veiligheid. Zo is het thema meermaals besproken tijdens de maandelijkse vergaderingen, en is het derhalve ook een onderwerp dat sinds januari 2022 standaard op de agenda. Door dit als vast agendapunt te behandelen is iedereen vrij om elke ervaring rondom veiligheid te bespreken. Dit kan gaan om de werkwijze, onveilige situaties of het gevoel van veiligheid van iedereen. Er wordt dan gezamenlijk gekeken naar eventueel oplossingen of alternatieve handelwijze. Er is besproken dat als er een gevoel van onveiligheid is, dit in de groepsapp gezet wordt. De collega’s zullen hierop reageren en gezamenlijk naar de afspraak gaan of eventueel als achterwacht op standby te staan. Als er een onveilige situatie ontstaat dient er eerst te worden gezorgd voor de eigen veiligheid en vervolgens moet de situatie met de teamleider worden besproken, vervolgens dien je een incidentformulier in binnen 24 uur. Door het actueel houden van dit onderwerp werd het gedrag van onze doelgroep minder genormaliseerd. Er is veel geweld en voor de jongeren is dit de dagelijkse gang van zaken. Dankzij de structurele besprekingen kon het team hier samen naar kijken en bepaalde situaties inbrengen en gezamenlijk reflecteren op de situatie om te bepalen of iets wellicht een risicovolle situatie kon worden.
Voorlichtingen
Dit jaar waren er ook weer een aantal voorlichtingen op de dagbestedingsgroepen.
-
Halt
Vanuit Halt is er een voorlichter langsgeweest om het thema jeugdcriminalitiet te bespreken. Het doel van de voorlichting was om deelnemers bewust te maken van crimineel gedrag en hoe ze kunnen omgaan met crimineel gedrag. Zo proberen we te voorkomen dat zij het slachtoffer worden van vervelende situaties of zelf strafbare feiten plegen. Helaas bleek de voorlichter geen goede match met onze doelgroep, waardoor de deelnemers het lastig vonden om hun aandacht er bij te houden.
-
Geldmattie
Geldmattie is een project van het Jongeren Informatie Punt Rotterdam. Geldmattie is een project voor en door jongeren. Jongeren die financieel zelfredzaam zijn worden gekoppeld aan jongeren die hulpvragen hebben op het gebied van geld, bijvoorbeeld over uitkomen met je geld of hoe schulden aangepakt kunnen worden. De gegeven voorlichting ging over sparen en schulden. Het was een succesvolle bijeenkomst met veel interactie. Jongeren waren geïnteresseerd en stelden volop vragen.
-
Sollicitatietraining
De jongeren hebben in 2022 een sollicitatietraining gevolgd, verzorgd door de jeugdhulpverleners van Urban Skillsz zelf. Deze sollicitatietraining bestaat uit meerdere bijeenkomsten waarin jongeren een cv maken, een motivatiebrief leren schrijven en oefenen met het voeren van een sollicitatiegesprek. Tijdens de sollicitatietraining staan jongeren ook stil bij de kwaliteiten en vaardigheden die zij bezitten. Ze maken hiervoor gebruik van een kwaliteitenspel en leren de kwaliteiten te verwerken in hun profielschets in het cv en te benoemen tijdens het sollicitatiegesprek. Een viertal jongeren een bijbaan wist te bemachtigen bij o.a. supermarkten en bezorgdiensten.
-
Seksuele voorlichting
Op de dagbesteding is dit jaar opnieuw seksuele voorlichting gegeven door mannelijke jeugdhulpverleners aan de groep van jongens. Jongeren waren geïnteresseerd en er werd gelachen met elkaar. Voornemens zijn dat deze voorlichting ook gegeven gaat worden door vrouwelijke jeugdhulpverleners.


Jeugdhulp statistieken
Unieke cliënten in 2022
56
unieke cliënten in zorg op 1 januari
51
nieuwe cliënten in zorg
107
unieke cliënten in zorg in totaal
48
uitgeschreven unieke cliënten
59
unieke cliënten in zorg op 31 december
Hulpvorm
In de diagram bestaat een overlap in aantallen tussen de dagbesteding en ambulante begeleiding. Sommige cliënten tellen hierin dubbel, omdat zij zowel dagbesteding volgen, als ambulante hulpverlening bij ons krijgen.
Duur trajecten
Gemiddeld duurde een traject bij de dagbesteding van Urban Skillsz in 2022 negen maanden en een traject in de ambulante hulpverlening besloeg gemiddeld 17 maanden.
Verwijzers
Financierders
Financierders 2022 (unieke cliënten in zorg gekomen in 2022)
”Ik ging bij Urban Skillsz van crimineel naar hardwerkende jongeman.”
(oud-deelnemer)


Jongerenwerk
Urban Skillsz beschikt over twee Skillszhouse jongerencentra in Rotterdam waar jongeren bij elkaar kunnen komen en hun talenten kunnen ontwikkelen. In de middag en avond vinden er doorgaans jongerenwerk-activiteiten plaats voor jongeren uit de wijk. Deze activiteiten worden georganiseerd in samenspraak met jongeren waardoor zij ruimte krijgen om te investeren in hun toekomst en/of actief te zijn met hun talenten. Ook bieden wij ruimte aan collega- organisaties om in de Skillszhouse jongerencentra activiteiten te organiseren voor jongeren.

Bevergames 2022
Vanuit de bestaande samenwerking tussen 21Culture, MAIT (Mijn Administratie Is Top!) en Urban Skillsz werden ook de Bevergames georganiseerd. De samenwerking tussen de verschillende partijen in de wijk Beverwaard heeft als onderliggend doel om in de wijk centraal punt te hebben, waarbij uiteindelijk meerdere partijen zullen aansluiten om een vaste programmering te realiseren voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Door een dergelijke verbinding onder deze doelgroepen te stimuleren zal de community worden versterkt en ontstaat er meer sociale cohesie en betrokkenheid tussen deze groepen. In mei 2022 werd dit evenement georganiseerd voor alle jongeren uit de wijk. Het vond plaats op woensdag 4 mei, donderdag 5 mei en vrijdag 6 mei 2022 op het sportcomplex Middachtenplantsoen. Tijdens het jongerenevenement kon er worden gebasketbald, gevoetbald, gebokst, gedebatteerd, geparticipeerd aan een talkshow en bij alles stond het laten zien van de eigen talenten voorop. Er werden hierbij drie tenten van 18 m2 los op de ondergrond geplaatst, met vrolijke achtergrondmuziek.

Stop the violence in Beverwaard
Dankzij de subsidieregeling Couleur Locale Jeugd van de Gemeente Rotterdam kan Urban Skillsz met het jongerenwerk ook bijdragen aan de doelen van het beleidsplan Heel de Stad. De belangrijkste pijlers in dit beleid zijn: (collectieve) Preventie; Voorkomen van problematiek; Stabiliseren van problematiek; Vergroten van de zelfredzaamheid, samenredzaamheid; Activering/participeren of het wegnemen van achterstanden. Om aan deze doelen bij te kunnen dragen werkt Urban Skillsz in het jongerenwerk met de volgende uitgangspunten:
- Gedragscontract als symbool voor commitment
- Inzet van positieve rolmodellen / ervaringsdeskundigen
- Groepstrainingen gericht op psycho-educatie en moreel redeneren
- Individuele begeleiding van de deelnemers
- Betrekken van het sociaal netwerk van de deelnemers
In de tweede helft van het jaar organiseerden de jongerenwerkers van Urban Skillsz hiervoor bijeenkomsten en trainingen, hieronder een overzicht van de aantallen.
Uitgevoerde interventie | Aantal bijeenkomsten | Tijdsduur per bijeenkomst | Doelgroep | Totaal aantal deelnemers 2022 |
---|---|---|---|---|
Boksend opvoeden | 3 bijeenkomsten | 60 minuten | 10-18 jaar | 20 |
You!nGman | 3 bijeenkomsten | 60 minuten | 10-16 jaar | 28 |
Reanimatieonderwijs (AED en levensreddend handelen) | 3 bijeenkomsten | 45 minuten | Alle | 19 |
Muziektraject Urban Skillsz | 8 bijeenkomsten | 60 minuten | 10-18 jaar | ±15 |
Informatiepunt (inloop) | Wekelijks | 120 minuten | 14-27 jaar | 1 à 2 jongeren per keer |

MaakJeWijk (Veiligheidsbeleving Beverwaard)
In het voorjaar is ‘MaakJeWijk’ gestart in Beverwaard. Via 190 straatgesprekken met bewoners en diverse groepsgesprekken is op zoek gegaan naar de buikpijn en de kracht van Beverwaard. Ook Urban Skillsz leverde aan deze verkenning een bijdrage. De resultaten van de gesprekken zijn verwerkt en er zijn veel ideeën verzameld. Hieruit zijn 4 concrete plannen gekozen: de plannen hebben betrekking op het sfeer en verlichting in het winkelcentrum- en het park, zichtbaarheid van de boa’s en jongeren in de wijk. Mooi om te zien was hoe veel verschillende partijen en organisaties uit de wijk hieraan mee hebben gedaan om dit te bewerkstelligen.

Geweldig Rotterdam: wapen inleveractie
In Rotterdam zijn de laatste tijd ernstige steekincidenten geweest waar jongeren bij betrokken waren. Daarnaast worden er nog te vaak messen en andere steekwapens aangetroffen op straat, ook bij jongeren. Dit is niet normaal en bovenal gevaarlijk. Door wapens vallen er onnodig slachtoffers en elk slachtoffer is er één teveel. Daarom organiseren de politie, diverse gemeenten en het jongerenwerk een regionale messeninleveractie. Op de Skillszhouse locaties van Urban Skillsz konden van maandag 10 tot en met zondag 16 oktober 2022 in de week van de Veiligheid messen anoniem worden ingeleverd. Dit is onderdeel van een regiobrede actie tegen steekwapengeweld van de Gemeente Rotterdam. In totaal zijn er tijdens de messeninleveractie 113 messen en 31 overige wapens ingeleverd in regio Rotterdam. Daarnaast zijn er mooie gesprekken gevoerd in het onderwijs, met jongerenwerkers en bij jongeren thuis.
Aantal aanvragen Jeugdfonds Sport en Cultuur
In 2022 zijn er 103 aanvragen behandelend via het Jeugdfonds Sport en Cultuur voor sportlessen, muzieklessen en andere activiteiten.

Personeel
21
Medewerkers
5
Stagiairs
9
Nieuwe medewerkers
16
Arbeidsovereenkomsten
11
Ambulante begeleiding
11
Groepsbegeleiding
Teamreflectie
Streetwise
Het team van Urban Skills ziet de eigen leeftijd als een voordeel. Het hebben van een jong team zorgt ervoor dat er meer aansluiting is met de deelnemers. Jonge mensen zijn vaker volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de leefwereld van de jongeren. Ze spreken dezelfde taal en worden minder afstandelijk gezien als andere volwassenen om hun heen die gemiddeld tien jaar ouder zijn.
Genderbalans
Binnen het team wordt de waarde van zowel mannelijke als vrouwelijke hulpverlening als noodzakelijk gezien. Het team deelt de mening dat mannen en vrouwen een verschil in handelen hebben, die beiden belangrijk zijn tijdens het hulpverlenen.
Betrokkenheid
Binnen het team leeft de gedachte als hulpverlener dichter bij de deelnemer te staan doordat het team zeer divers is. De verschillende culturele achtergronden binnen het team, zorgen ervoor dat de deelnemer zich makkelijker kan identificeren met de hulpverlener. Weekrapportages worden als waardevol gezien. Regelmatig telefonisch contact en contact middels Whatsapp zorgen voor een nauwe band tussen hulpverlener en deelnemer. Oud-deelnemers die achteraf nog aan hulpverleners laten weten hoe het met hen gaat, geven het team een voldaan gevoel. Positieve ervaringen van deze oud-deelnemers, zorgen ervoor dat zij Urban Skillsz binnen hun omgeving aanraden aan hun naasten indien nodig. In het contact wil het team graag het gevoel van vertrouwen uitstralen aan alle betrokkenen en geeft deelnemers dan ook niet gauw op, ondanks dat een deelnemer zelf bijvoorbeeld minimale inzet toont.
Flexibiliteit
Hoe problematisch een voorgaande dag ook geweest is, elke dag is een nieuwe dag. Binnen het team heerst een flow. Het team voert het werk met veel energie en betrokkenheid uit. Hier is het team trots op. Denk aan de periode van Corona en het online lesgeven.
Kansen bieden
Binnen Urban Skills is er een breed scala aan vaardigheden en competenties, die deelnemers zich eigen kunnen maken. Het team is trots op de diverse lessen die worden aangeboden vanuit verschillende vakgebieden.
Teambuilding
Ook op het gebied van teambuilding zijn in 2022 concrete stappen gezet, Zo is er op 5 september en op 2 december een teamdag geweest waarbij bijna alle collega’s aanwezig waren en meededen met een gevarieerd dagprogramma en de dag eindigden met een gezellig diner!
Trainingen en workshops
Om de jeugdhulpverleners continue zichzelf te laten ontwikkelen waren er verschillende trainingen en workshops die zij het afgelopen jaar konden volgen. Daarnaast is er ook voor gekozen om voor deze verschillende kennisgebieden één organisatie-brede aandachtfunctionaris uit te kiezen. Gedurende het jaar is het bovendien een goed gebruikte optie voor medewerkers om via Skillsztown diverse certificaten te behalen om zo continu te blijven werken aan hun competenties en vaardigheden.
- BHV
- Boksend Opvoeden
- Training Weerbaarheid en de-escalerend werken
Online trainingen
Via het online leerplatform Skillstown.nl kunnen onze jeugdhulpverleners onbeperkt diverse trainingen, webinars en E-learning modules volgen. In 2022 volgden verschillende jeugdhulpverleners met succes tien E-learning modules. De thema’s van de modules waren o.a.:
- Privacy
- Omgaan met agressie
- Traumasensitief werken
- De meldcode voor pleegzorg
- Juridisch kader Jeugdbescherming
Stagiaires
6
Stagiaires in juni afgerond
3
MBO
3
HBO
13
Stagiaires in september gestart
3
MBO
9
HBO
Stagiaires
In het jaar 2021-2022 waren er ten opzichte van het jaar 2022-2023 een stuk meer stagiaires. De reden voor de afname in het nieuwe jaar is dat er werd geconstateerd dat het voor teveel werkdruk zorgde bij de jeugdhulpverleners. Bovendien was er in het voorgaande jaar een stagecoördinator aanwezig die het jaar erop ontbrak. Daardoor was er voor HBO-ers nog maar één uitvoerende medewerker die deze studenten kon begeleiden. Vandaar ook dat het aantal HBO-ers sterk is afgenomen.
Ziekteverzuim
-
Ziektepercentage dit jaar: 8,52%
-
Verzuimuren dit jaar: 2436,4 uur
-
Verzuimkosten dit jaar: €69.175
-
Ziek geweest: 22,22%
-
Niet ziek geweest: 77,78%
-
Man: 25%
-
Vrouw: 75%


Bedrijfsvoering & kwaliteit
Locaties
Slangenburgplein 23
- Muziekstudio gebouwd in lokaal 3
Neercanneplaats 73
- Akuwood en HPL panelen aangebracht op muren
- Kabelgoten aan plafond bevestigd met led verlichting
- Kleedkamer en materiaalhoek gemaakt
- Spiegelwand bevestigd
- Bokszak opgehangen
Neercanneplaats 2
- Begonnen met verbouwen
Kwaliteitsbeleid
SKJ Praktijkprogramma geaccrediteerd
In januari 2022 is het SKJ praktijkprogramma voor registratie Jeugd- en Gezinsprofessionals (SKJ211110) goedgekeurd door de accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Jeugd.
Dit praktijkprogramma is bestemd voor professionals die (gaan) werken als jeugd- en gezinsprofessional in een hbo-functie waarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet.
ISO hercertificering
In oktober 2022 vond het jaarlijkse auditonderzoek plaats. In 2019 is er voor het eerst een externe audit geweest voor het behalen van een ISO certificering. Dit betekend dat er dit jaar een hercertificering plaats moest vinden. Het auditonderzoek is met succes afgerond waardoor Urban Skillsz weer voor 3 jaar gecertificeerd is.
Medewerkers Tevredenheid Onderzoek
In september 2022 is er een medewerkers tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Opvallende uitkomsten zijn o.a. het hoogste cijfer en het laagst gegeven cijfer. Het hoogst wordt er gescoord in de onderdelen Werksfeer en samenwerking, Inhoud van het werk en Sociale veiligheid. Het gaat hierbij om verschillende facetten zoals de manier waarop medewerkers elkaar helpen, de ruimte die medewerkers krijgen om het werk naar eigen inzicht uit te voeren en de manier waarop er met persoonlijke verschillen wordt omgegaan. De laagste score wordt gegeven aan het onderdeel Persoonlijke ontwikkeling. Daarbij gaat het om de beperkte doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie.
Klink hier voor de uitwerking van het MTO…
Keurmerk Meldcode
In november 2022 heeft Urban Skillsz het Keurmerk Meldcode verdiend. De meldcode is een protocol / stappenplan dat gebruikt kan worden als er in relatie tot cliënten vermoedens zijn van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit protocol is door de LVAK (Landelijke Vakgroep Aandachts-functionarissen Kindermishandeling) getoetst en goedgekeurd. Dit houdt in dat wij aan de huidige wettelijke eisen voldoen en doorlopend aandacht hebben voor dit onderwerp.
SKJ Praktijkprogramma geaccrediteerd
In januari 2022 is het SKJ praktijkprogramma voor registratie Jeugd- en Gezinsprofessionals (SKJ211110) goedgekeurd door de accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Jeugd.
Dit praktijkprogramma is bestemd voor professionals die (gaan) werken als jeugd- en gezinsprofessional in een hbo-functie waarvoor een geregistreerd professional moet worden ingezet.
Medewerkers Tevredenheid Onderzoek
In september 2022 is er een medewerkers tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Opvallende uitkomsten zijn o.a. het hoogste cijfer en het laagst gegeven cijfer. Het hoogst wordt er gescoord in de onderdelen Werksfeer en samenwerking, Inhoud van het werk en Sociale veiligheid. Het gaat hierbij om verschillende facetten zoals de manier waarop medewerkers elkaar helpen, de ruimte die medewerkers krijgen om het werk naar eigen inzicht uit te voeren en de manier waarop er met persoonlijke verschillen wordt omgegaan. De laagste score wordt gegeven aan het onderdeel Persoonlijke ontwikkeling. Daarbij gaat het om de beperkte doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie.
Klink hier voor de uitwerking van het MTO…
ISO hercertificering
In oktober 2022 vond het jaarlijkse auditonderzoek plaats. In 2019 is er voor het eerst een externe audit geweest voor het behalen van een ISO certificering. Dit betekend dat er dit jaar een hercertificering plaats moest vinden. Het auditonderzoek is met succes afgerond waardoor Urban Skillsz weer voor 3 jaar gecertificeerd is.
Keurmerk Meldcode
In november 2022 heeft Urban Skillsz het Keurmerk Meldcode verdiend. De meldcode is een protocol / stappenplan dat gebruikt kan worden als er in relatie tot cliënten vermoedens zijn van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit protocol is door de LVAK (Landelijke Vakgroep Aandachts-functionarissen Kindermishandeling) getoetst en goedgekeurd. Dit houdt in dat wij aan de huidige wettelijke eisen voldoen en doorlopend aandacht hebben voor dit onderwerp.